Széchenyi Terv Plusz
Széchenyi 2020
Készítsd el a saját öved!
 

Bőrgyártó üzemünkben 90 százalékban bikák bőrével dolgozunk, amelynek szakítószilárdsága, vastagsága és tömörsége jelentősen meghaladja a tehenek lazább szerkezetű bőréét.

A nyersbőr beérkezése után áztatóhordóba kerül, ahol kimossuk belőle a tartósításhoz használt sót és a nyúzáskor rajtamaradt szennyeződéseket. A bőr itt addig ázik, amíg vissza nem nyeri eredeti állagát.

Ezután kémiai módszerekkel lemaratjuk róla a szőrt, majd az úgynevezett húsológépbe kerül, ahol újabb tisztítási folyamaton esik át: eltávolítjuk róla a felesleges zsírt, húst és faggyút. Így kapjuk meg az úgynevezett "pőrét", azaz meszezett bőrt.

A megtisztított bőr cserzőhordóba kerül, ahol mésztelenítjük, kimossuk belőle az addig használt vegyszereket, és különböző enzimekkel pácoljuk. A cserzés első lépése a pikely, melynek során sóval és savakkal beállítjuk a cserzőlé úgynevezett "boméfokát" és savasságát.

A préselés során, a víztelenítéssel egy állat bőréből akár három liter víz is távozik; ezt a visszatérő munkafolyamot többször elvégezzük az egyes gyártási lépések között, hogy a mechanikai munkálatok könnyen elvégezhetők legyenek.

Kulcsfontosságú lépés a növényi cserzés, melyhez többnyire Afrikából származó növények kérgéből kivont cserzőanyagokat – quebracho-t, mimózát, gesztenyét -, és ezek kombinációját használjuk. A hatalmas cserzőhordóban egyszerre négy tonna bőrt tudunk feldolgozni. Fontos, hogy a cserzőanyag teljes keresztmetszetében, azaz körülbelül fél centi vastagságban átjárja a bőrt, ellenkező esetben a benne maradó nyers csík – szaknyelven "tímár" – miatt törni fog a bőr.

Újabb préselés után a bőr a hasítógépbe kerül, ahol megközelítőleg a kívánt vastagságúra hasítjuk. A bőr egyes részeinek vastagság-különbsége miatt – az állatok hátrésze, az úgynevezett "krupon" vastagabb, míg a nyaki rész lazább, vékonyabb szerkezetű – néhány milliméteres ráhagyással dolgozunk; a végső vastagságot a tizedmilliméteres pontossággal dolgozó faragógépen kapja meg a bőr.

Miután elnyerte végleges vastagságát, a bőrt színezzük – a minőség garanciája, hogy bőreinket nem felületükön, hanem kizárólag keresztmetszetükben festjük, ellentétben a silány minőségű darabokkal -, majd zsírozzuk, végül újabb préselést követően taszítjuk, azaz kihúzzuk belőle az esetleges ráncokat.

A kikészítés utolsó fázisaként vákuumszárítóra, majd a feszítőrámára kerül, a már száraz bőrt pedig hengereljük.

A kikészített bőr végső nagyságát a felületmérő gép mutatja meg, így határozható meg egy állatbőr pontos értéke.

Az utolsó lépés a késztermékek gyártása előtt a válogatás; a bőröket minőség szerint szelektáljuk. Bár 100 százalékban hibátlan darab nincs, a legértékesebbek a külsérelmi nyomok nélküli darabok, ezekhez azonban a gazda és a hentes gondossága is kell, az állat bántalmazása, vagy a hentesek által ejtett úgynevezett "vakmetszések" ugyanis mind-mind örök nyomokat hagynak a bőrön. A legjobb minőségű darabok ránctalanok, s a színük, azaz "barkájuk" egyenletes. Értéküket a vastagságuk is befolyásolja; igazán erős, 5 milliméter keresztmetszet körüli darabok például kizárólag bikáktól nyerhetők.

Konfekcióüzemünkben hagyományos- és divatövek, valamint speciális, funkcionális darabok készülnek nagy mennyiségben. Kínálatunkban - szélességtől, színtől, mintától és csattól függően - több száz variáció szerepel, de igény szerint egyedi megrendeléseket is teljesítünk. Különleges termékeink a lovas-, vadász- és motoros övek, amelyek dombormintás övcsatokkal, valamint nyomott, tematikus mintával készülnek. A mintázatot kialakító egyedileg gyártott, fém nyomóhengerek segítségével szinte bármilyen, egyedi szöveg vagy motívum – például céglogó – felvihető. Igény szerint egyedi övcsatot is gyártatunk termékeinkhez, de széles választékunkban jelenleg is számos motoros, lovas és hagyományőrző magyar motívum megtalálható.

Öveink gömbölyített széllel, szélfestetten készülnek, 100 százalékban valódi, minőségi bőrből, ami garantálja tartósságukat.
Minden övünkre tíz év szakadás elleni garanciát nyújtunk.

Hogyan ismerhető fel a silány, rossz minőségű bőráru?

Egyes viszonteladók – többek között számos nagyáruház – tiszta bőrként reklámoz és ad el valódi bőrt alig tartalmazó, hamisított termékeket. Ezek általában a legrosszabb minőségű hulladékbőr-darálékból készülnek, amelyet összepréselnek, majd színére és hátuljára bőrhatású műanyag fóliát laminálnak. A végeredmény tetszetős ugyan, ám az öröm nem tart sokáig: 2-3 hónap elteltével ezek a „bőr” övek, táskák megtörnek, összerepedeznek, elszakadnak. Az ilyen termékeket több módon ismerhetjük fel: fogjunk gyanút, ha a bőr felülete feltűnően egyenletes, mert a természetes bőr állattól függően változó. Ha a bőr övet a lyukasztásnál meghajlítjuk, s azt látjuk, hogy a bőr keresztmetszete több rétegből áll, s több színű az anyag, nagy a valószínűsége, hogy nem bőr övet tartunk a kezünkben.

Nyakörvek pórázok

Klasszikus kutyafelszereléseink választékában mindenki megtalálja a kedvencére valót: pórázainkat 3 méretben és több színben, nyakörveinket 5 méretben és több színben gyártjuk. Szakítószilárdságukra, tartósságukra a minőségi gyártási folyamat a garancia.

developed by Webshark
© 2007 Minden jog fenntartva!
Kezdőoldal Adatvédelem Impresszum Oldaltérkép
Főoldal